Gołąbki z ryżem boczkiem i pieczarkami

gołąbki z ryżem boczkiem i pieczarkami

Obiecałem przepis na gołąbki, to tez go podaje.
Gołąbki to pracochłonna potrawa dla leniwych🙂.
Otóż chwilę na ich wykonanie poświęcić trzeba ale potem mamy pyszny obiad na 3 dni🙂

Wbrew pozorom nie są tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać, w dodatku porcja jest słuszna- kilkudniowa.
Gwarantuję posiłek do syta.
Moim skromnym zdaniem drugiego dnia smakują nawet lepiej.

Więc do rzeczy.

Potrzebujemy:

1 kapusta najlepiej włoska dość spora.
4 szklanki ryżu,
250 g boczku, parzony lub lekko wędzony
2 duże cebulę
pieczarki jeden pojemniczek/tacka
2 duże ząbki czosnku
1 śmietanę 30% duża
Przecież pomidorowy w słoiczku lub dwa małe w puszce

Jeśli mamy wszystko bierzemy się do dzieła.

Ja zawsze zaczynam od kapusty.
Moim zdaniem najodpowiedniejsza jest właśnie kapusta włoska ale jeśli macie zwykłą białą też będzie ok.

Z kapusty należy wyciąć twardy środek. Następnie przygotować duży garnek taki by cała kapusta się zamieściła. Wlewamy wodę dodajemy ok. 2 łyżeczki soli i doprowadzamy do wżenia. Następnie nabitą na duży widelec do mięs zanurzamy kapustę we wrzątku, po czym po chwili zdejmujemy pojedynczo zewnętrzne liście i układamy na talerzu.

Kolejna ważna sprawa to ryż. Istotne żeby nie był zbyt klejący ale tez nie zbyt sypki.
Ja zwykle kupuje ryż w torebce kilogramowej, raczej unikam tych w woreczkach.
Jeśli jednak ktoś woli proszę.

Ryż dokładnie płuczemy i przystępujemy do parzenia.
Na szklankę suchego ryżu wlewamy 1,5 szklanki wody, wszystko w garnku pod przykryciem doprowadzamy do wrażenia. Następnie zmniejszamy temperaturę pod naczyniem i ustawiamy timer na 8-10 min. Po tym czasie wyłączam i pozostawiam na następne ok. 10 min.
Ważne żeby nie podnosić pokrywki.
Fajnie robi się to w garnku z powłoką zapobiegającą przywieraniu.

To mój sposób na patrzenie ryżu, z reguły ryż się udaje.

Kiedy nasz ryż się parzy, kroimy boczek w kostkę i na patelnię.
Następnie cebula w kostkę i do boczku. Dajmy im chwile i dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki.

Wszystko podsmażamy na wolnym ogniu. Boczek ma się wytopić i lekko zrumienić, cebula zeszklić, a pieczarki dodadzą od siebie smak i zapach. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez prasę czosnek.

Dajmy mu 2-3 minuty na wolnym ogniu, aż poczujecie ten wspaniały zapach.

Wszystko dodajemy do naszego wcześniej przygotowanego ryżu, całość mieszkamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy żeby przestygło.

Teraz pozostaje już tylko zawijanie.
Bierzemy kolejno liście kapusty i ścinamy nożem zgrubienia. Następnie nakładamy ryż i zawijamy. Prawa i lewa strona liścia do środka i w rulonik.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno wlewamy 4 łyżki wody i układamy ciasno gołąbki obok siebie.
I jeszcze kropka nad i.

Śmietanę 30% rozrabiamy z przecierem pomidorowym, możemy doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną zaprawą polewamy gołąbki. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 st. piekarnika na około 45 min do godziny.

Teraz możemy sobie z czystym sumieniem usiąść i pomyśleć co będziemy robić jutro z wolnym czasem bo obiad na jutro mamy przecież gotowy🙂

A z czym to się je ?

Pierwszego dnia znakomicie smakuje bez dodatków. Zjadamy te sztuki z wierzchu polane śmietanką z przecierem która nam się świetnie przypiekła. Drugiego dnia można podać z sosem pieczarkowym lub gulaszem.

Smacznego🙂

gołąbki z ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s